Piši, piši mi…

PRONAĆI PRAVU MJERU

(ljubavi i duševnog mira)

Da se malo pomjerimo od ovih napornih tema koje nas okružuju.

Mada su dešavanja oko nas dobar razlog da razmislimo kako da zaštitimo sebe, kako da budemo pravedni prema drugima, kako da blokiramo one koji nas ometaju, ali i da im oprostimo (jer time rasterećujemo sebe od negativnih razmišljanja). Naglasak je na zaštiti. Najbolje izbjeći probleme.

Žene ko žene, vrlo često, da im bude malo lakše, prigovaraju na sve i svašta. Dok se druge ne izjašnjavaju ni kad bi trebale. Jedne drame oko sitnica, druge i na velike lomove ne reaguju vidljivo.

Jedna takva “anketa” dala je ovakve rezultate…

“Moj muž jedino gotivi sebe, jedino i voli sebe, i jedino bi za sebe učinio sve”.

Odgovor na ovo mogao bi da bude “ali ipak postoje ljudi u tvom životu koji te vole i kojima si važna”.

Jeste li ikada razmišljali ili sastavili takvu listu?

Zaslužujete li vi da vas drugi gotive, vole?

Zaslužuju li drugi vašu pažnju ili ljubav? Da vidimo kako bi izgledala anketa. Prvo sastavite listu:

Ko vas gotivi (sviđate se nekim osobama, privržene su vam ili vas poštuju zbog nečega)

Ko vas voli (bez obzira na vaše mane i vrline, ta osoba vas voli i ne može to kontrolisati)

Na čiju podršku uvijek možete računati (obično roditelja, sestara, braće, djece, možda partnera, najbolje prijateljice)

Napišite listu za svaku kategoriju i ocjenite od 1-10 svaku osobu (npr. gotivi me MARA – (ocjena 8) – znači, sviđate se toj osobi, jer ste zabavni, ili poslovno dobro sarađujete ili ste dobra osoba…

Ako u svakoj kategoriji imate barem jednu osobu, pa rezultata je dovoljan da se osmjehnete i da vam bude milo oko srca. Zavrijedili su kafu s vama. Usput će vam se samo reći šta bi mogli popraviti. Možda češća druženja, zajedničko farbanje stana…

Da probamo to sad u drugom smjeru…

KOGA VI GOTIVITE (sviđa vam se zbog nečega)

KOGA VI VOLITE (htjeli ne htjeli, ne možete drugačije)

KOGA VI PODRŽAVATE I UVIJEK MOŽE RAČUNATI NA VAS

Opet ocjenite od 1-10 i vidite zaslužuju li to? Ili ste možda škrti u dijeljenju? Neki šaljivi bezobraznici povodom ovog prošlog ženskog praznika kažu “koliko ste davale prošle godine, toliko ste dobile za 8. mart!”

Zašto je ovo važno? Vremena su takva da je dobro znati gdje ste i na čemu ste. Možda grešite prema nekome, pa to popravite. Možda ste prema nekome previše dobri, pa malo prikočite.

Ne zaboravite, dobrim ljudima se često desi da oni kojima su pomagali, nisu tu kad im trebaju. Ali naiđe neko poznat, ili neko od koga ne očekujete pomoć… Nekad su komšija, kasirka u samousluzi, gospođa na šalteru, bolji prema vama nego oni koje ste debelo zaslužili.

Znači, ne treba brinuti. Neko će da popravi ravnotežu. Važno je samo da vi objektivno procjenite, posebno ako ste zakinuti, gdje leži problem. Ako ste u balansu sa nekim osobama, to je divna vijest. Vi volite ili gotivite tu osobu i ona vam otprilike isto uzvraća.

Ako imate razlike i nepoklapanja?

Zašto je to tako? Jedan momak voli vas, vi baš ne toliko njega? Ili vas nervira? Ili vi volite drugoga? Kakvi su rezultati tog drugog momka na vašoj listi? Zaslužuje li vašu ljubav? Koga voli, koga gotivi, za koga bi učinio sve?

Valjda rezultat neće biti kao u citatu sa početka priče.

Mada se i od “samoljubaca” može mnogo naučiti…